Vivofonto

Ondernemer


De ondernemer is de bedenker en de createur van de onderneming, de vader/moeder van de gedachte. Hij/zij is door het leven al gevormd wanneer die aan zijn onderneming begint. Toch zijn er veel jonge ondernemers die nog niet klaar zijn met hun vorming en zal de groei van onderneming hen ook gaan vormen. Dat is een zware taak, je gaat aan de slag om iets te ontwikkelen en dat wat je ontwikkeld zal jou ook weer laten ontwikkelen. Voor veel ondernemers overkomt een onderneming en kunnen ze van te voren niet inzien wat de consequenties zijn van zijn idee en droom wat vaak een idealistisch beeld is. Zelfs al zou je een familiebedrijf overnemen.

De aangeboren kwaliteiten zullen een grote rol spelen bij zijn manier van ondernemen. Hoe meer kwaliteiten een ondernemer heeft in zijn aanleg des te meer hij zelf kan doen. Maar ieder mens komt ook bepaalde eigenschappen te kort. Zoals een vis ook geen nest in een boom kan bouwen.

In mijn beleving en ervaring zie ik dat de meeste ondernemers die snel en hard groeien een natuurlijke aantrekkingskracht hebben. Mensen zijn graag te vinden rondom hem of haar en deze ondernemer zal sneller zijn product en dienst over kunnen brengen want hij straalt gewoon zijn idee uit, er zullen ook snel helpers/adviseurs  zijn die hem willen ondersteunen.

Ik zie de ondernemer als de spil in het web, en daar moet je niet te licht tegenkijken want alle draden zijn aan hem/haar verbonden. Daarom is de eerste ring om een ondernemer het allerbelangrijkste. De bekende rechterhanden en de adviseurs ………en deze karakters zouden feilloos aan moeten sluiten aan de ondernemer. Kwaliteiten bezitten die de ondernemer zelf niet heeft. Je kan een rustige en slimme ondernemer zijn dan zouden de karakters die naar buiten toe gericht zijn nodig, maar als deze weer te druk zijn en over de top dan wordt de ondernemer ook alleen maar onrustig. Een ondernemer die zelf een naar buiten toe gericht mens is zal ontzettend veel kunnen hebben aan een gestructureerde rechterhand.

Vaak zien we bij een startende ondernemer dat er familie/vrienden en bekenden zijn die hem graag ondersteunen waardoor er hier en daar op een gegeven moment ook echt bepaalde kwaliteiten te kort gaan komen. Een onderneming opzetten is al een hele onderneming op zich.

Veel ondernemers of ze nu met of zonder personeel werken hebben grote verantwoordingen af te leggen en voelen zich vaak alleen en is de druk hoog. Je denkt dat je geen baas boven je hebt maar al  je medewerkers en als je klanten dat zijn de mensen waar je voor werkt, dus allemaal minibazen die elke maand uitbetaald gaan worden en klanten zullen tevreden moeten zijn anders zijn er geen inkomsten meer.

Je werkt altijd een tandje harder of het nu in je hoofd is of met je emoties en lichaam de kans is groot dat een gemiddelde ondernemer toch minstens 1 keer in zijn leven ene burn-out krijgt. Wat natuurlijk altijd lastig is en niet uit komt, maar we moeten niet vergeten we blijven gewoon mens hoor .........

 terug naar boven